Tweede Kamer komt met voorstel om warmtenetten snel goedkoper maken

Het gaat niet goed met de aansluiting van huizen en gebouwen op warmtenetten, een duurzame manier van verwarming. Woningcorporaties stoppen steeds vaker met het aansluiten van hun woningen op warmenetten, of dreigen daarmee, omdat energiebedrijven de prijzen hebben verhoogd.

Demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie kondigde vorige week al aan om met een spoedwet de prijs per volgend jaar met tientjes te verlagen, maar dat vindt de Tweede Kamer niet ver genoeg gaan. Daarom komt de ChristenUnie vandaag in een debat over warmtenetten met een voorstel om de prijs voor warmte versneld los te koppelen van de gasprijs.

Hoe werkt het warmtenet?
Bij een warmtenet worden huizen verwarmd met restwarmte van de industrie. Met de warmte die vrijkomt wordt water verwarmd dat met een ondergronds buizenstel naar huizen wordt gepompt.

Vooral in stedelijke gebieden worden warmtenetten gebruikt om grote wijken van het aardgas af te krijgen. Het zorgt in tegenstelling tot warmtepompen niet voor extra druk op het volle energienet.

Gebruikers van een warmtenet zijn afhankelijk van één energieleverancier die de aansluitingen in het hele gebouw regelt. Consumenten kunnen niet overstappen naar een andere aanbieder als de leverancier de prijs verhoogt. Daarom wil de Tweede Kamer nu dat een aantrekkelijke prijs wordt gegarandeerd.

Nu is de prijs die gebruikers van warmtenetten betalen nog gebaseerd op de gasprijs. Als de prijs van gas stijgt, gaat ook die van het warmtenet omhoog. Minister Jetten werkt aan een wet om een eigen prijs voor warmte te berekenen, gebaseerd op de kosten van het warmtenet.

Maar dat duurt Kamerlid Grinwis van de ChristenUnie te lang. “Hoe langer we wachten met duidelijkheid bieden over de prijs voor warmte hoe kleiner de rol van warmtenetten wordt. Dus laten we vandaag duidelijkheid bieden over die prijs.”

Loskoppeling
Daarom wil Grinwis de ‘ontkoppeling van de warmteprijs aan de gasprijs’ regelen in de warmtewet die de Tweede Kamer vandaag bespreekt. Daarvoor krijgt hij steun van de VVD. “Die loskoppeling is nodig, want mensen op een warmtenet betalen te veel voor hun energie op dit moment”, vindt Kamerlid Erkens van de VVD.

De vraag is wel op welke termijn deze ontkoppeling echt verlichting biedt voor warmtenetgebruikers. “Als wij deze wet nu aanpassen, zul je de eerste effecten begin volgend jaar merken, maar sommige onderdelen zullen pas eind volgend jaar effect hebben”, denkt Erkens. “Daarom moeten we ook vaart maken.”

Ook GroenLinks-PvdA wil dat er voor komend jaar iets gedaan wordt voor de gebruikers van warmtenet. “We moeten ervoor zorgen dat warmtenetten echt een aantrekkelijk alternatief worden en dat zullen we ook vanuit Den Haag moeten regelen”, zegt Kamerlid Kröger.

NSC en CDA willen van minister Jetten weten of die loskoppeling van de gasprijs inderdaad voordelig is voor de gebruikers van warmtenetten.

Het is de bedoeling dat warmtenetten uiteindelijk in 2050 een derde van de Nederlandse huishoudens verwarmen.

Kamerleden vinden dat gebruikers nu te veel betalen voor het warmtenet: