Diverse vormen van fraude
Internetoplichting
Bankoplichting
Whatsappoplichting
Verkopen aan de deur niet in trappen
Criminelen actief in zorg
Internetoplichting
Wat is internetoplichting?
Slachtoffer van internetoplichting? Doe aangifte!
Internetoplichting en opsporingsonderzoek
Gegevens die de politie nodig heeft als u aangifte doet van internetoplichting
Intrekken van aangifte internetoplichting
Schade verhalen na internetoplichting
Check vooraf om internetoplichting te voorkomen!
Benadeeld via een webwinkel
Tips om veilig te handelen op het internet
Whatsappoplichting
Video
Verkopen aan de deur niet in trappen
- Doe nooit zomaar open. Kijk eerst door het raam of een deurspion.
- Gebruik een deurkierstandhouder en gebruik deze op de juiste manier. Als je binnen bent, is de haak altijd open.
- Als je niemand verwacht, doe niet open en neem niets aan als je niets besteld hebt voor je eigen veiligheid. Neem voor de buren alleen iets aan als je dit hebt afgesproken.
- Sluit de deur als je binnen geld gaat halen voor bijvoorbeeld een collecte. Laat niemand in de hal wachten.
- Pin nooit aan de deur, tenzij je zelf iets hebt besteld en dit afgesproken is (pin dan op een veilige manier – laat je niet afleiden en scherm je pincode goed af).
- Geef aan niemand je pinpas of pincode (ook niet aan bedrijven).
- Neem niet je portemonnee mee naar de deur. Maar leg bijvoorbeeld een klein geldbedrag voor collectanten of de krantenbezorger vlakbij de deur, zodat je er gemakkelijk bij kan.
- Vraag om een identiteitskaart. Een medewerker van MeerWonen kan zich altijd identificeren met een pasje. Als je het niet vertrouwt: bel MeerWonen via het algemene nummer of bel 112.
- Als je toch iemand binnenlaat, sluit zelf de deur achter je, zodat er geen handlangers achter je bezoek naar binnen kunnen sluipen. En blijf bij het bezoek en verlaat de ruimte niet om iets te halen! Laat je niet afleiden.
- Ga niet in op een verzoek van een onbekende (kind, nette vrouw/man) met een smoes, zoals vragen om een glaasje water, gebruik maken van de telefoon of het toilet, een bloemetje aannemen of een nieuwe bewoner die de kamer of woning wil bekijken.
- Wees alert op oplichters die producten aan de deur willen verkopen.
Criminelen met een strafblad werken regelmatig als zzp’er in de jeugdzorg of gehandicaptenzorg om criminele activiteiten te maskeren.
Er zijn namelijk veel bewoners met Thuiszorg en er zijn nog wel eens criminelen die zich voor de thuiszorgmedewerker uitgeven aan de deur. Je kunt dit voorkomen door aan de thuiszorg de naam en tijdstip van de echte medewerker te vragen. Ook kun je digitaal de info verkrijgen op je e-mailadres.
In de regio zijn criminelen actief die aanbellen bij mensen en zich voordoen als medewerker van de thuiszorg.
De zogenaamde medewerkers zeggen aan de deuren dat ze uitleg komen geven over het coronavirus. In werkelijkheid zijn ze uit op waardevolle spullen. Mensen wordt geadviseerd altijd naar de legitimatie van de thuiszorgmedewerker te vragen. Medewerkers van de Zorggroep en Groene Kruis zullen zich volgens de organisatie altijd legitimeren.