Beleidsplan

De achterban

Het is het streven om het bestuur uit te breiden en een goede weerspiegeling van het ledenbestand te krijgen. Het bestuur bestaat nu uit 7 mannen waarvan 3 dagelijks bestuurders. Dit aantal kan natuurlijk wijzigen dus is werving van nieuwe bestuurders een blijvende activiteit.

De digitale snelweg wordt door de vereniging steeds meer benut. De papierwinkel krimpt en steeds meer zaken verlopen via internet. Te weinig leden gaan hierin mee terwijl we graag via onze website communiceren, zowel voor actuele zaken als achtergrondinformatie verstrekking. Om snel nieuws te verspreiden is een snelle website nodig en dat lijkt nu goed te lukken. Wat vandaag nieuws is staat morgen op onze site, hoe u de verschillende toeslagen aan kunt vragen staat ook op de website. Inmiddels is de website onze nieuwe Pentagram en dus het medium voor alle leden.

Scholing

Door een grote pensioeneringsslag bij de Nederlandse Woonbond is het organiseren van scholing veel meer een online gebeuren geworden. De scholingsthema’s zoals voorheen gegeven zijn er niet meer en kun je wel doorlopend seminars bezoeken voor scholing wanneer het jou uitkomt en doe je dat in je eigen omgeving. Er wordt dus flink bespaard op scholingsbijeenkomsten maar de gezelligheid van een dagje samenwerken is er niet meer. Het betekent daar en tegen wel dat ieder lid op elk moment ondersteuning kan krijgen en zaken kan leren.

S H O

De Samenwerkende Huurders Organisatie is nog steeds het gezamenlijk medium tussen huurdersverenigingen en de directie van de corporatie. De laatste tijd zijn enkele zaken niet goed gegaan maar de SHO heeft keihard zijn plek opgeëist en zit weer als volwaardige partner aan tafel.

Doordat de regering zich meer in het woonbeleid mengt wordt het voor ons veel lastiger om onze belangen te behartigen, daar moeten we harder voor knokken maar we laten ons niet meer zomaar inpakken, we vertegenwoordigen u tenslotte en dat moet hoofdzaak zijn. De economische crisis en de inflatie kan niet zomaar leidend zijn in het huurprijzenbeleid.

Het verkoopbeleid moet ook teruggedraaid worden omdat dit sociale woningen uit het bestand haalt en de nieuwbouwprojecten zijn te veel voor de middeninkomens en hogere huurprijzen dan sociaal aanvaardbaar. Het gaat zodoende ook ten koste van jongerenhuisvesting en dat moet een corporatie juist ondersteunen. Thuis moeten wonen op je dertigste is zeer ongewenst!

Huurprijsbeleid

Het is de bestaansplicht van de vereniging om lage huurprijzen te realiseren. Dat lukt alleen als het woningbestand in de goedkope sector zit, dat mag niets zeggen over de kwaliteit van de woning. Wooncompagnie doet zijn best alle woningen in een basis uitvoering te isoleren zodat de energielabeling op basis nivo B zit. Eerst was het gemiddeld label B maar die slag is goed gemaakt. Nu moet het gemiddelde nivo van de kwaliteit op een basis nivo komen van B labeling.

We blijven erbij dat mensen die recht hebben op een huurwoning deze ook moet kunnen betrekken en daarvoor een redelijke prijs betalen, zo mogelijk zonder toeslagen en subsidies.

Als de corporatie voldoende winst moet maken en daarom dure huur gaat bouwen is dan maar zo maar dat mag niet ten koste gaan van sociale huurprijzen en een aantrekkelijk aanbod.

Public relations

Onze public relations zijn gevestigd. Veel instellingen weten ons te vinden en vragen advies en ondersteuning. Wij zullen de ingeslagen richting vasthouden en voortzetten. Onze publicaties worden steeds beter en steeds meer mensen kunnen ze vinden. Hierin moeten we blijven ontwikkelen en verbeteren. Het ziet er naar uit dat dit goed gaat lukken.

Relatie met Wooncompagnie

Onze relatie met de corporatie is in orde, conflicten worden vaak opgelost en we kunnen elkaar stevig aanspreken. We moeten goed blijven waken dat er geen zaken gebeuren zonder ons medeweten.

Goed beschouwd is de corporatie van ons allemaal dus blijft het zaak elke stap te toetsen en te waken dat het beleid ten gunste is voor die sector waarvoor de corporatie bestaat.

Technische zaken

De klachtencommissie is de laatste tijd niet meer nodig geweest, er zijn wel eens zaken die niet goed gaan maar door de bank genomen zijn dit individuele problemen en worden vaak redelijk opgelost.

Bewonerscommissies houden in diverse complexen de dagelijkse gang van zaken in het oog en dat is inmiddels bij zowel de bewoners als de corporatie bekend

Door een regelmatig overleg met de buurtteams houden we ook grip opzaken in de wijken en straten in het hele gebied, dit zijn techniche maar ook maatschappelijke problemen. Deze worden besproken en vaak vlot opgelost zodat deze zaken niet slepend worden omdat we zo korte lijnen houden

Leefbaarheid

Leefbaarheid is gemeente beleid, Wooncompagnie heeft hier door de gewijzigde maatschappelijke visie minder aandacht, geld en mogelijkheden voor. Dat maakt dat wij hier niet meer mee van doen hebben en ook geen rol speelt in ons beleid.

Ouderenbeleid

Het ouderenbeleid blijft de komende jaren in alle opzichten hoog op de agenda staan. Door vergrijzing, pensioenleeftijdsverhoging, de takenoverdracht van rijk naar gemeenten en sluiting van instellingen en tehuizen komen er veel problemen tevoorschijn.

Algemeen

De Vijfhoek blijft rekening houden met alle maatschappelijke veranderingen. We moeten scherp blijven opletten, gevraagd en ongevraagd advies blijven geven en onze mening geven op alles wat in hurend Nederland voor kan komen. We blijven vooral veel energie steken in duurzaam en daardoor betaalbaar wonen en het langer op je eigen plek kunnen blijven, ondanks wijzigingen en veranderende omstandigheden in de eigen situatie. Dat is heel belangrijk wegens de leefbaarheid van buurten en dorpen. Iedereen moet daar een plek hebben en graag in de eigen omgeving blijven wonen, werken en recreëren. Dat maakt leefbaarheid. Het maatschappelijk vangnet is bezig te verdwijnen dus moeten alle zorgen in de buurt opgelost kunnen worden, sociale participatie en mantelzorg zullen dagelijkse kost worden voor iedereen en daar zullen wij alle ondersteuning aan moeten geven.

Een algemene lijn bestaat niet, er is heel veel maatwerk en dus heel veel individuele oplossing moeten toegepast kunnen worden.

We moeten elke keer weer meten en toetsen of we de juiste beslissing nemen en dat afwegen binnen het bestuur, ruggenspraak houden met de leden. Dat blijft het criterium voor ons goed functioneren, daar doen we het voor, nog steeds.