Jongeren roepen op tot steun Wet Betaalbare Huur

Woonbond Jongeren riep de Tweede Kamer gisteren op om de Wet Betaalbare Huur te steunen. Zeven politieke partijen ondertekenden de oproep.

Samen met CNV Jongeren, FNV Young& United en studentenvakbond LSVb deed Woonbond Jongeren gisteren een oproep voor de Wet Betaalbare Huur in de Tweede Kamer. De jongerenorganisaties maken zich ernstig zorgen over de hoge huurprijzen in de vrije sector en de positie van jongeren op de woningmarkt. Ze deelden die zorgen met Tweede Kamerleden, tijdens het petitie-uur in de Statenpassage.

Meer betaalbare woningen nodig
De jongeren riepen op om voor meer betaalbare woningen te zorgen. Veel jongeren zijn meer de helft van hun inkomen kwijt aan wonen. Daardoor lukt sparen niet en zitten veel jongeren in de particuliere huursector vast.

Jongeren willen gehoord worden
Ook is er vanuit de jongeren organisaties een duidelijke oproep gedaan om vaker met jongeren in gesprek te gaan. Van de stemgerechtigde jongeren heeft 56 procent weinig tot geen vertrouwen in de politiek, blijkt uit onderzoek van NPO3, 3Vraagt en De Marker. Daarnaast zegt twee derde van de stemgerechtigde jongeren dat wonen het belangrijkste thema zou moeten zijn. Het grote woningtekort maakt dat jongeren zich niet gezien of gehoord voelen.

Tweede Kamer aan zet
De Tweede Kamer is verdeeld over de wet. De oproep – De huur is te duur en daarom steun ik de Wet betaalbare huur – is door zeven partijen ondertekend. CDA, Christen Unie, DENK, D66, GroenLinks-PvdA, SP en Volt verzilverden hun steun met een handtekening. BBB en NSC bleven hierbij achter. Opmerkelijk hierin is dat juist NSC tijdens de verkiezingen beloofd heeft het thema wonen voorrang te willen geven.

Strijd gaat door
Woonbond Jongeren is van plan vaker samen te werken met andere jongerenpartijen zoals CNV Jongeren, FNV Young& United en LSVb. Oorspronkelijk zou de oproep op het Anna van Buerenplein plaatsvinden. Hierbij zouden ook ASVA, VIDIUS, SOOZ, NJR, !Woon, CDJA, DWARS, PINK en PerspectieF aansluiten. Vanwege veiligheidscriteria is de oproep helaas naar binnen verplaatst. De komende weken laten de jongerenorganisaties vaker van zich horen om de overige Tweede Kamerleden te overtuigen van het belang van de Wet Betaalbare Huur.

Huur jij ook te duur? Laat het ons weten via het meldpunt woekerhuur.