Jongeren vragen NSC om steun tegen te hoge huren

Jongeren roepen NSC op tot steun tegen te hoge huurprijzen. Na een petitie aanbieding in de Tweede Kamer, stuurden zij nu gezamenlijk een brief aan mevrouw Welzijn (NSC).

Woonbond Jongeren roept de NSC op voor de wet te stemmen waarmee te hoge huurprijzen in de vrije sector worden aangepakt. Dit doet zij in samenwerking met een tal van andere jongerenorganisaties. Met de Wet Betaalbare huur krijgen meer huurwoningen een maximaal toegestane huurprijs die in lijn is met de kwaliteit van de woning. Op 22 april debatteert de Kamer over deze wet.

Jongeren de dupe van hoge huur
In de brief geven de jongeren aan dat huurders tot 25 jaar ruim zestig procent van hun inkomen kwijt zijn aan wonen
scherming wordt versterkt en dat het gereguleerde deel van de huursector wordt uitgebreid, zodat de huren van honderdduizenden middenhuurwoningen effectief gereguleerd worden’.

Oproep jongeren Tweede Kamer
De brief is speciaal gericht aan het NSC omdat zij bij een eerdere oproep van de jongerenorganisaties in de Tweede Kamer aangaven nog te twijfelen over de aanpak van woekerhuren door regulering. Op LinkedIn reageerde NSC Kamerlid Welzijn al snel dat ze de brief zeker mee zou wegen in haar overweging. Veel andere partijen lieten bij de oproep van de jongeren in de Kamer al weten voor de aanpak van te hoge huurprijzen te zijn. Het gaat dan om GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie, CDA, D66, Denk en Volt.

Brede steun voor de wet onder jongerenorganisaties
De brief aan NSC is naast Woonbond Jongeren ondertekend door CNV Jongeren, FNV Young and United, de LSVb, de Nationale Jeugdraad en diverse politieke jongerenorganisaties. De jongerenorganisaties trekken gezamenlijk op in de strijd voor betaalbare huurwoningen.

Waar is de PVV?
De grootste partij in de Tweede Kamer, de PVV, was niet aanwezig bij de oproep van de jongeren in de Tweede Kamer. Alhoewel de partij zich in de verkiezingen nog uitsprak voor het aanpakken van woekerhuren, is de partij nu muisstil over de Wet Betaalbare huur. De BBB spreekt zich uit tegen de wet en wil niets doen tegen te hoge huurprijzen. Maar met steun van de PVV of NSC moet er een Kamermeerderheid binnen bereik zijn voor de wet. Alle ogen zijn dus gericht op deze partijen.