Wat kunt u doen tegen nepagenten?

Politie waarschuwt voor nepagenten aan de deur,
vooral ouderen doelwit…..



De politie waarschuwt met name ouderen voor nepagenten aan de deur. Daarover zijn de afgelopen week tientallen aangiftes binnengekomen. De nepagenten hebben het op bankpassen, contant geld en sieraden gemunt van de mensen die ze benaderen.

Aan het bezoek van een nepagent gaat een telefoontje vooraf. Daarin zeggen de daders dat het adres van degene die opneemt in een adresboekje staat dat bij een inbraak in de buurt is gevonden. Daarna komt de waarschuwing dat zijn of haar huis misschien wel de volgende woning zal zijn waar inbrekers toeslaan.

De criminelen wijzen hun slachtoffers er vervolgens op dat de politie kostbaarheden in bewaring kan nemen. Wie daarop ingaat krijgt iemand aan de deur die zich legitimeert als iemand van de recherche.

“Slachtoffers hebben vaak meteen door dat er iets niet klopt”, zegt Sybren van der Velden Walda, die bij de politie projectleider Senioren & Veiligheid is. “Maar de criminelen zetten mensen onder druk om snel te handelen.”

Vaak kennen de criminelen de namen van de kinderen van hun slachtoffers. Dat wekt vertrouwen, vertelt de projectleider. Soms ook noemen ze de naam van de wijkagent. “Deze criminelen zijn zeer gewiekst in slachtoffers onder druk zetten.”

De politie roept slachtoffers op altijd aangifte te doen en adviseert het telefoonnummer te noteren van de nepagent die belde. “Hoe meer data we hebben, hoe sneller we dit kunnen stoppen.”


> Babbeltruc door nepagenten
> Wat kunt u doen tegen nepagenten?
> Ik ben slachtoffer geworden van nepagenten

Bekijk video:

Babbeltruc door nepagenten

Nepagenten zijn oplichters die zich voordoen als iemand van de politie. De daders bellen oudere mensen op en doen zich voor als wijkagent. Soms gebruiken ze ook de naam van de wijkagent.

De nep-(wijk)agenten stellen vragen over waardevolle spullen, geld of bankpassen en bieden aan die spullen veilig te bewaren. Daarna komen er inderdaad mensen aan de deur. Zij ‘legitimeren’ zich met een vals pasje als recherche. Soms hebben ze een deel van een (nep)uniform aan.

Wat kunt u doen tegen nepagenten?

Als u bent gebeld:

  • Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
  • Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
  • Als u informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.

Als er iemand aan de deur staat:

  • Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.
  • Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Bekijk hier een voorbeeld. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.

Ik ben slachtoffer geworden van nepagenten:

Als u toch slachtoffer bent geworden van oplichting door nepagenten of iemand die zich voordeed van de politie te zijn, schaam u dan niet. U bent niet de enige die dit overkomt.

  • Doe altijd aangifte van deze babbeltrucs, ook van pogingen door dit soort nepagenten. Dit helpt de politie om beeld te krijgen en te houden van de aard en omvang van deze vorm van criminaliteit. Dat kan telefonisch, persoonlijk op het bureau of in veel gevallen ook online.
  • Bewaar telefoonnummers waarmee de nepagenten hebben gebeld en deel deze nummers met de politie.
  • Deel deze waarschuwing ook met familie, vrienden en bekenden, zeker als ze behoren tot een kwetsbare doelgroep zoals ouderen in de omgeving.

Website van de politie

Wat is het politielegitimatiebewijs?

Om zeker te weten dat u te maken heeft met een politieagent, kunt u vragen naar het politielegitimatiebewijs. Het politielegitimatiebewijs is kaart met naam, personeelsnummer en pasfoto. Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als u ernaar vraagt, moet hij wel zijn politielegitimatiebewijs tonen. Zegt een persoon in ‘burgerkleding’ dat hij van de politie is? Dan moet de politiemedewerker wel uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen. Vertrouwt u het niet? Dan kunt u altijd contact opnemen met het dichtstbijzijnde politiebureau en/of bellen naar het algemene nummer van de politie: 0900 – 8844.

Wat is het politielegitimatiebewijs?

In 2023 ontvangen politiemedewerkers een nieuw politielegitimatiebewijs. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. U kunt hieronder een voorbeeld van het nieuwe politielegitimatiebewijs zien.

Voor een periode van twee jaar geldt dat naast het huidige politielegitimatiebewijs ook het nieuwe politielegitimatiebewijs kan worden getoond door de politiemedewerker om zichzelf kenbaar te maken als politiemedewerker.

Voorkant

Voorkant

Achterkant


Regelgeving politielegitimatiebewijs
Meer informatie over de regelgeving rondom het politielegitimatiebewijs kunt u lezen in de ministeriële Regeling politielegitimatiebewijs.

Politielegitimatiebewijs gevonden?
Mocht u een politielegitimatiebewijs vinden? Stuurt u deze dan alstublieft naar:
Politie
Antwoordnummer 2496
3000 VB Rotterdam

Advies houdt uw omgeving in de gaten,
ook als uw oudere buren hebt.
Ziet u iets verdacht bel dan 112.