Verschil bewonerscommissie en activiteitencommissie

Een bewonerscommissie is iets anders dan een activiteitencommissie.
Een activiteitencommissie heeft geen wettelijk kader.
En er is geen sprake van een formele overlegsituatie met Wooncorporatie zoals bij de bewonerscommissie.

De activiteitencommissie ontstaat op initiatief van een aantal huurders die de verantwoording op zich willen nemen om activiteiten te organiseren voor huurders. Het doel hiervan is om elkaar beter te leren kennen en het hierdoor makkelijker te maken met elkaar te communiceren ook bij eventuele overlast etc.

De huurdersvereniging biedt ondersteuning aan een bewonerscommissie, ook hebben deze de mogelijkheid om een jaarlijkse financiële bijdrage aan te vragen die ten goede komt aan.

De kerntaken die behoren bij een bewonerscommissie

Een bewonerscommissie behartigt de belangen van alle huurders in één of meerdere (dichtbij elkaar gelegen) woningcomplexen.

Vaak bestaat de bewonerscommissie uit en groep actieve huurders. Een bewonerscommissie is in veel gevallen informeel georganiseerd. Soms is een bewonersorganisatie verbonden aan een huurdersorganisatie die de huurdersbelangen op corporatieniveau behartigt.

Taken van een bewonerscommissie

De belangrijkste taak van een bewonerscommissie is om namens de bewoners van een complex in gesprek te gaan met de corporatie over het onderhoud, de energiezuinigheid, de leefbaarheid en de van het complex.

Voor een corporatie is het prettig om met een bewonerscommissie te werken omdat complex brede vragen en klachten zo op een snelle en praktische manier bij de corporatie terechtkomen. Ook kan een corporatie zo makkelijk afspraken maken met de bewoners over opvolging van suggesties, onderhoud en leefbaarheidsprojecten.

Ook controleert de bewonerscommissie de jaarlijks servicekosten of deze correct zijn in gediend en door belast worden aan de bewoners.

Rechten van de bewonerscommissie

De rechten en plichten van huurdersorganisaties en bewonerscommissies zijn vastgelegd in de ‘Wet op het Overleg Huurders Verhuurders’ (ook wel de Overlegwet). In deze wet staat dat bewonerscommissies de volgende rechten hebben.

          • Informatierecht: het recht om informatie van de verhuurder te ontvangen (bijvoorbeeld over renovatie- of sloopplannen).
          • Overlegwet: ze kunnen, in bepaalde situaties, aan de verhuurder vragen met hen te overleggen. Dit moet eens per jaar verplicht gebeuren.
          • Adviesrecht: het recht om advies te geven over voorgenomen beleid.
          • Agenderingsrecht: het recht om onderwerpen op de overlegagenda te zetten.

Bewonerscommissies hebben iets minder rechten dan huurdersorganisaties.
Zo mogen zij, in tegenstelling tot huurdersorganisaties, alleen meepraten over het eigen wooncomplex, hebben ze geen instemmingsrecht over servicekosten en ontvangen ze geen kostenvergoeding.

Het verschil tussen bewonerscommissies en huurdersorganisaties

Naast bewonerscommissies, bestaan er ook huurdersorganisaties. Huurdersorganisaties behartigen ook de belangen van een groep huurders. Het verschil is vooral juridisch van aard: een huurdersorganisatie is vaak formeler georganiseerd.
Daarnaast zijn huurdersorganisaties in een groter gebied actief. Huurdersorganisaties praten dan ook met corporatie over beleid dat alle huurders in hun werkgebied aangaat. Denk aan de toewijzing van woningen, het servicekostenbeleid, het onderhoudsbeleid, het investeringsprogramma en het huurverhogingsbeleid.
Bewonerscommissies richten zich specifiek op de belangen van huurders in hun eigen complex. Het betreft hier vaak dagelijkse huurzaken.