Nieuwe wet tegen huisjesmelkers werpt vruchten af

Sinds de invoering van de Wet Goed Verhuurderschap hebben meerdere gemeenten deze al gebruikt om foute verhuurders flink te beboeten.

Op 1 juli 2023 ging de Wet goed verhuurderschap in. Hierin staan duidelijke regels waar een verhuurder zich aan moet houden. Doet de verhuurder dit niet, dan kan de huurder dit melden bij de gemeente die hierop kan handhaven. Zo kan de beruchte huisbaas Marcel van Hooijdonk in Amsterdam tegen een boete aanlopen van € 200.000,- als hij niet op tijd problemen oplost. Maar ook Arnhem heeft al verhuurders beboet.

Te hoge borg vragen: boete
In Amsterdam gaat om de verhuur van studentenkamers aan de Duivendrechtsekade. Uit klachten bij het gemeentelijke Meldpunt problemen met verhuurders blijkt dat de verhuurder zich niet aan de regels houdt. Huurders moeten te hoge waarborgsommen betalen en die worden niet op tijd terugbetaald bij vertrek. Ook verstrekt de verhuurder niet de verplichte informatie over terugbetalingstermijnen en de Wet goed verhuurderschap. Als deze beruchte huisbaas Van Hooijdonk zijn gedrag niet aanpast en de borgsommen niet terugbetaald, hangt hem een boete van € 200.000,- boven het hoofd.

Stroom afsluiten en schimmel op de muur: boete
In Arnhem ging het om een geval waarbij de verhuurder de elektriciteit en warmte van de woning onterecht afsloot en er ook in het hele huis vocht- en schimmelvorming te vinden was. De gemeente heeft de verhuurder hiervoor beboet.

Huurders niet meer alleen in hun strijd
Gert Jan Bakker is bewonersondersteuner bij het Amsterdamse !WOON, hij wijst ook op het belang van het ondersteunen van huurders:

Woonbond roept gemeenten op actief te handhaven
De Woonbond wil dat gemeenten actief handhaven. Dit is nodig om huurders beter te beschermen en leidt er ook toe dat de Wet goed verhuurderschap een afschrikwekkend effect heeft op foute huisbazen. Ook kunnen gemeenten dankzij deze wet besluiten met verhuurvergunningen te werken in wijken met veel particuliere huur. Hiermee kunnen ze goed onderhoud afdwingen. Daarnaast kunnen ze verhuurders weren die slecht bekend staan in de wijk en verhuurvergunningen intrekken bij fout gedrag.