In Gesprek Met Stefan van Schaik (Wooncompagnie) – WOONCOMPAGNIE IN TOP TIEN LAAGSTE HUREN NEDERLAND

Waarom krijgen buitenlanders vaak snel een woning toegewezen, terwijl de Purmerender moeite heeft om aan een betaalbare woning te komen? En wat is het verschil tussen het huren van een woning voor 1500 euro en het krijgen van een hypotheek van hetzelfde bedrag? Ontdek de complexe realiteit achter de woningmarkt en de uitdagingen die veel inwoners dagelijks tegenkomen!

Bekijk hier de video:

Met een bootje over de Where in Purmerend, laverend langs gebouwde en nog in aanbouw zijnde woningen van woningcorporatie Wooncompagnie. Aan het stuur, koersvast, de per 1 januari vertrekkende directeur Stefan van Schaik. Hij was 16 jaar lang verantwoordelijk voor alleen al in Purmerend 13.500 woningen. Naast hem verslaggever Piet van Dijk die hem interviewt over de woningmarkt in onze stad. Van Schaik geeft uitleg doorspekt met verrassende feiten over bijvoorbeeld de huurprijzen van de Wooncompagnie. Die behoren tot de top tien goedkoopste van Nederland.

Waarom worden huizen verkocht tijdens de woningnood?
“Met dat geld bouwen we nieuwe broodnodige woningen. Sinds de introductie van de 30/30/40 regeling ( 2018) weet iedere ontwikkelaar dat er bij een woningbouwproject in Purmerend 30% sociale huur geregeld moet worden. Op die wijze doen wij straks mee bij de ontwikkeling van de Oostflank. Bij de Vurige Staart zijn wij zelf aan zet. Probleem is wel dat wij heel veel eengezinswoningen hebben, terwijl er vraag is naar woningen voor 1 à 2 persoon huishoudens. Om die te bouwen hebben we geld nodig. Daarom zie je in Purmerend eengezinswoningen te koop staan.”

Hoeveel % van de huizen gaat naar mensen die Nederland binnenkomen?
“Dat is zo’n 10% van de jaarlijks vrijkomende woningen. 70% van de woningen gaat naar de wachtlijst. 30% wordt met voorrang door de gemeente aangewezen voor Purmerenders met medische- en/of veiligheids problemen en statushouders. Zij kiezen niet zelf een woning. Wij wijzen toe op basis van gezinssamenstelling. Dat kan dan zijn een eengezinswoning of een 2 à 3 kamerappartement. Uitgangspunt is dat zo’n 70% naar de reguliere wachtlijst gaat anders verlies je draagvlak.”

Jij bent tegen tijdelijke woningen waarom eigenlijk?
“Bij tijdelijke woningen, voor spoedzoekers zonder woning, worden er geen woningen achtergelaten voor overige mensen op de wachtlijst. Bij nieuwbouwwoningen ligt dat anders. Ik noem het de verhuistrein. De oplevering van één nieuwbouwwoning leidt steevast tot het beschikbaar komen van 3 à 4 woningen. Dat bevordert de doorstroming op de woningmarkt.

Zo hadden wij op de plek van het oude politiebureau, waar nu 40 tijdelijke woningen staan, wel 80 permanente woningen neer kunnen zetten. Neem de gemeente Schagen. Daar hebben we permanente woningen neergezet op een tijdelijke vergunning van 20 jaar. Dan heb je 20 jaar om te zorgen dat die vergunning in orde komt. Daarom roep ik ook altijd denk aan ons.”

Terrazza
Bij het afmeren komt Van Schaik nog even terug op de ontwikkeling van project Terrazza aan de Waterlandlaan 1, nog zichtbaar in de verte door de hoge kraan die er staat. “Ik denk met voldoening terug aan de gemeenteraad van Purmerend die haar vakantie onderbrak voor de ontwikkeling van deze 291 woningen waaronder 84 sociale huur.“

Waar Van Schaik zijn loopbaan gaat voortzetten is nog niet bekend. Het moet voor hem in ieder geval een organisatie zijn die past bij zijn maatschappelijke betrokkenheid en creativiteit. Purmerend zal hem missen.