Huurders met zonnepanelen soms duurder uit

Huurders met zonnepanelen blijken bij een aantal energiebedrijven duurder uit te zijn dan huurders zonder zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Woonbond.

Alle energiebedrijven berekenen extra kosten voor huishoudens met zonnepanelen, maar doen dat op verschillende en niet altijd zichtbare manieren. Er zijn aanzienlijke verschillen in de overstapkorting, de leveringskosten en/of de terugleververgoeding. Daarbij komt dat de meeste huurders servicekosten betalen voor de zonnepanelen én dat huurders gemiddeld minder stroom gebruiken dan mensen met een koopwoning. Deze verschillende factoren maken het lastig om te bepalen of zonnepanelen voor huurders nog financieel aantrekkelijk zijn.

Onderzoek onder 7 energiebedrijven
Begin mei deed de Woonbond daarom een eigen onderzoek naar de vraag of zonnepanelen voor huurders nog een aantrekkelijke optie zijn. De bond ging daarbij uit van €3,00 servicekosten per paneel per maand, en een gemiddeld stroomverbruik van 2.100 kWh per jaar. Bij 7 energiebedrijven is gecheckt wat de kosten van een eenjarig contract zijn en wat het verschil is zonder en met 5 zonnepanelen waarvoor jaarlijks €180 servicekosten betaald worden. Het ging om de volgende energiebedrijven: Budget Energie, Eneco, Essent, Greenchoice, Oxxio, Vandebron en Vattenfall.

Gemiddeld stroomverbruik met zonnepanelen
Bij een huurwoning met 5 zonnepanelen en een verbruik van 2.100 kWh wordt ongeveer 80% van het stroomverbruik zelf opgewekt. Gemiddeld zal een huishouden zo’n 30% van de opgewerkte zonnestroom direct zelf verbruiken. De andere 70% wordt teruggeleverd aan het stroomnet en op een later moment gebruikt.

4 van de 7 energiebedrijven onvoordelig
Bij Eneco, Greenchoice, Oxxio en Vattenfall is het voordeel van het hebben van zonnepanelen nul of zelfs negatief ten opzichte van geen zonnepanelen. Daarin zijn de servicekosten voor panelen meegerekend. Bij Vattenfall bijvoorbeeld ziet de Woonbond dat een huurder met 5 zonnepanelen per jaar bijna €40 meer kwijt is dan een huurder zonder zonnepanelen. Bij drie energiebedrijven, namelijk Budget Energie, Essent en Vandebron, is er nog een voordeel van €150 tot €250 per jaar.

Grote verschillen, tot meer dan 30%
In het onderzoek van de Woonbond werden slechts 7 energiebedrijven geanalyseerd. Er zijn veel meer energieleveranciers in Nederland actief. Opvallend zijn de grote verschillen in energiekosten tussen energiebedrijven. Het verschil loopt op tot meer dan 30%.

Jaarlijks ‘shoppen’ voor voordeel
De Woonbond concludeert dat huurders met zonnepanelen voor hun totale kosten nog steeds voordeliger uit kunnen zijn dan zonder zonnepanelen, maar dat zij moeten opletten waar zij een contract afsluiten. De Woonbond adviseert daarbij om een jaarcontract af te sluiten en jaarlijks over te stappen. Vooral de kortingsbonussen bij overstap zijn fors geworden met bedragen tot meer dan €300 per jaar. In alle gevallen moeten huurders jaarlijks blijven ‘shoppen’ om voordeel te halen. De energievergelijkingssites zijn hier (min of meer) onmisbaar bij.