Grootste woonproblemen in private sector
Woekerprijzen, slecht verhuurdersgedrag, te weinig beschikbare woningen en een ondermaatse woonkwaliteit. Dat zijn de belangrijkste woonproblemen waarmee huurders en woningzoekenden aankloppen bij meldpunten van de Woonbond.
Onderzoekers van de Woonbond bekeken bijna 2000 meldingen die in twee jaar tijd binnenkwamen bij verschillende digitale meldpunten van de Woonbond.
Vooral meldingen over private sector
De groep die zich met een woonprobleem bij de Woonbond meldt is zeer divers. Maar het gaat relatief vaak om huurders in de private sector. Twee derde van de huurders in Nederland huurt bij een woningcorporatie. Onder melders bij de Woonbond is dat anders: twee derde huurt bij een vastgoedbelegger of een kleine particuliere huisbaas.
Onbetaalbaarheid grootste woonprobleem
Binnen alle leeftijdsgroepen en alle soorten verhuurders is (on)betaalbaarheid met stip het vaakst gemelde woonprobleem. Niet alleen huurders die in de vrije sector bij een vastgoedbelegger huren, ook sociale huurders van woningcorporaties hebben klachten over hoge huurprijzen.
Intimidatie en bedreiging
In meldingen van jongere huurders (tot 35) valt het grote aantal klachten op over wangedrag van verhuurders. Jongeren huren vaker dan ouderen bij kleine particuliere huisbazen. En juist die groep verhuurders zorgt voor veel klachten over intimidatie en bedreiging.
Schimmel en slecht onderhoud
Over slechte woonkwaliteit komen relatief veel meldingen binnen van oudere huurders (vanaf 45) én van huurders in de private sector. Die meldingen gaan bijvoorbeeld over schimmel in huis, onderhoud dat te wensen overlaat en slechte isolatie.
Jongeren lijden onder wooncrisis
Jongeren (t/m 35 jaar) die een melding ingestuurd hebben is ook gevraagd naar welke persoonlijke gevolgen zij ervaren door de wooncrisis. Deze zijn zeer divers en ingrijpend. Van het uitstellen van levensplannen, zoals het starten van een gezin. Tot aan depressies en fysieke gezondheidsklachten.
Vaker een trendrapportage over woonproblemen
In februari komt de Woonbond met nieuwe cijfers naar buiten. Dan rapporteren we over meldingen uit de tweede helft van 2024. Ook lichten we dan interessante verschillen uit ten opzichte van deze rapportage.