Opvallend veel 75-plussers denken phishing te herkennen: 4 tips om zelf geen slachtoffer te worden
Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) voelt meer angst om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van Proud Experts. Nederlanders die aangeven goed bekend te zijn met AI, zijn minder bang voor de gevolgen van cybercrime (44 procent). Maar 75-plussers zijn opvallend zelfverzekerd over het herkennen van phishing. Hoe zorgt u dat u pogingen tot cybercriminaliteit inderdaad herkent?
Veel Nederlanders, ook 75-plussers, denken phishing te kunnen herkennen
Uit het onderzoek, dat is afgenomen onder ruim 1.000 Nederlanders, blijkt dat phishing en cybercriminaliteit voor de meeste Nederlanders geen onbekende begrippen meer zijn. Ruim 95 procent van de ondervraagden, vrijwel iedereen dus, is bekend met deze termen.
Nederlanders zijn in toenemende mate angstig voor de gevolgen van cybercriminaliteit. Toch denkt een ruime meerderheid (67 procent) wel goed in te kunnen schatten, wanneer wordt geprobeerd om hen digitaal op te lichten. Opvallend is dat, na de leeftijdscategorie 18-24 (77 procent), de groep 75+ (72 procent) het meest van zichzelf overtuigd is.
Menselijk contact blijft essentieel voor Nederlanders
Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is de grote behoefte aan menselijk contact, in een steeds digitaler wordende samenleving. Zeker in gevoelige sectoren, zoals financiële dienstverlening, willen Nederlanders graag menselijk contact. Maar liefst 77 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een menselijke interactie bij financiële kwesties, in plaats van uitsluitend digitale oplossingen.
Belang van transparantie en voorlichting
Volgens Annemarie Berns, algemeen directeur van Proud Experts, zijn transparante communicatie en voorlichting van cruciaal belang voor het versterken van het vertrouwen in technologie. “Nieuwe technologieën, zoals AI, bieden enorme kansen om processen efficiënter te maken. Maar om dit potentieel te benutten, moeten financiële instellingen een grotere verantwoordelijkheid nemen in het informeren en ondersteunen van hun klanten op deze (digitale) klantreis.
We zien dat mensen die goed overweg kunnen met AI, wat zelfverzekerder zijn qua cybercrime. Door voorlichting over de werking en voordelen van digitalisering kunnen we niet alleen angst wegnemen, maar ook het vertrouwen in technologie vergroten. Dit is essentieel voor een positieve en veilige klantbeleving.”
Kansen voor financiële instellingen
Een balans vinden tussen technologie en persoonlijke interactie, het is van groot belang voor financiële instellingen, blijkt uit het onderzoek. Klanten moeten actief betrokken en begeleid worden in het begrijpen en gebruiken van nieuwe technologieën. Zo kunnen zij niet alleen angst verminderen, maar ook bijdragen aan een veiligere digitale omgeving. En wat kunt u nu al doen, om ervoor te zorgen dat u geen slachtoffer wordt van internetoplichting?
Hoe wordt u zelf geen slachtoffer van phishing of cybercrime? 4 tips
1. Bel zelf naar de bank of het bedrijf waar u zaken mee doet:
Bel zelf naar de bank of het bedrijf waar u zaken mee doet: Heeft u (ook met hulp) nog twijfels bij een bericht of telefoontje? Bel dan zelf met uw bank of het bedrijf dat u benadert. Gebruik het telefoonnummer dat op uw bankpasje, rekeningafschrift of op de website van het bedrijf staat en vraag het na. Hetzelfde geldt voor telefoontjes of berichten van familieleden, die opeens een nieuw telefoonnummer hebben en geld vragen.
2. Vraag hulp aan een familielid of bekende:
Als u een e-mail, sms of telefoontje niet vertrouwt, laat het zien aan iemand die u wel vertrouwt. 2 weten meer dan 1, zeker als het gaat om het beoordelen van twijfelachtige berichten.
3. Vertrouwt u een bericht niet? Doe niets:
Laat u vooral niet gek maken. Ook al doet men nog of het zo dringend is. Twijfelt u? Reageer dan niet en gooi het bericht weg. Dit is altijd veiliger dan de verkeerde actie ondernemen.
4. Neem deel aan een internet- of computercursus:
mensen leren om te gaan met online veiligheid. Bijvoorbeeld via de lokale bibliotheek of via SeniorWeb. Wees niet bang om vragen over phishing te stellen of om onwetend over te komen, maar blijf leren!