Betere energiehulp voor huurders

Milieu Centraal is een Energiehulpnetwerk gestart om huurders die moeite hebben de energierekening te betalen, beter te helpen. De Woonbond ondersteunt dit netwerk.
Redactie

Het Energiehulpnetwerk is een samenwerking van lokale en landelijke organisaties die energiehulp bieden en met een cultuurgerichte en persoonlijke aanpak meer huurders willen bereiken. Inmiddels zijn ruim 200 gemeenten en 230 organisaties aangesloten. Voorlichtingscentrum Milieu Centraal faciliteert en ondersteunt dit netwerk. De Woonbond, de Alliantie Inclusieve Energietransitie en de Nederlandse Schuldhulproute/ Geldfit brengen hun expertise in.

Energiearmoede onder huurders
Ongeveer 400.000 huishoudens hadden in 2023 grote moeite hun energierekening te betalen. Bijna 90% van hen is huurder. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO en het CBS eerder dit jaar publiceerden.

Meer huurders bereiken
Veel energiehulp bereikt huurders die zorgen hebben om hun energierekening niet. Dit komt onder andere doordat de beschikbare hulp niet aansluit bij de cultuur en achtergrond van veel huurders. Milieu Centraal heeft daarom een aanpak ontwikkeld om meer huurders beter te bereiken.

Aansluiting bij achtergrond huurder
De hulp die Milieu Centraal met het netwerk ontwikkelt, sluit beter aan bij de gewoonten en gebruiken in verschillende culturen. In sommige culturen zijn bijvoorbeeld wasrituelen en persoonlijke hygiëne erg belangrijk. Daar is vaak winst te behalen op warmwatergebruik. In andere culturen wordt de logeerkamer altijd verwarmd voor de onverwachte gast, en is de winst te behalen in een andere vorm van verwarmen een kamer die niet dagelijks gebruikt wordt. De hulp is daarbij beschikbaar in Nederlands, Marokkaans-Arabisch, Spaans, Frans, Engels, Turks en Somalisch.

Rol voor vrienden en bekenden
In de ontwikkelde aanpak speelt de directe omgeving van huurders met zorgen over hun energierekening een belangrijke rol. Mensen hangen hun geldzorgen meestal niet aan de grote klok. Buren, trainers en sportcoaches, caféhouders, vrijwilligers van buurthuizen, bekenden uit de moskee of kerk, vrienden en familie hebben vaak wel het vertrouwen en kunnen als geen ander de schakel zijn naar de (energie)hulp die beschikbaar is.

Goede adviezen niet genoeg
Yvonne Feuerhahn, expert Energiehulpnetwerk bij Milieu Centraal, vertelt: “Alleen goede adviezen zijn niet genoeg. Het is net zo belangrijk om mensen écht te bereiken om de bestaande regelingen en tips goed over te brengen. Dat lukt het beste via vertrouwde gezichten uit hun omgeving. Dit maakt de hulp niet alleen toegankelijk, maar ook effectief.”

Help andere huurders op weg
Met de video ‘Wat is energiehulp’ en de zoektool ‘Vind jouw energiehulp’ kan iedereen huurders in de eigen omgeving op weg helpen om passende hulp te vinden. De video en de zoekmachine zijn beschikbaar in zeven talen en sluiten ook in beeld aan bij verschillende culturen.

Ervaringen opdoen en doorgeven
Op dit moment wordt de aanpak met cultuurspecifieke informatie, het herkennen van zorgen om de energierekening en het doorverwijzen naar energiehulp en financiële hulp getest binnen het Energiehulpnetwerk: in Arnhem, Apeldoorn en Zwijndrecht lopen nu proefprojecten die Milieu Centraal begeleidt. Na het stookseizoen delen de organisaties in de proefprojecten hun ervaring.

Het Energiehulpnetwerk wil kennis, ervaring en hulpmiddelen delen. Het Energiehulpnetwerk kan deze leerpunten en de verbeterde aanpak vanuit ‘de vertrouwde kring’ van de huurder zelf toepassen in hun eigen regio.

Sluit je aan of help mee
Huurdersorganisaties en woningcorporaties die energiehulp bieden aan huurders in hun regio kunnen zich aansluiten bij het Energiehulpnetwerk. Mensen die huurders in hun omgeving willen helpen de juiste hulp te vinden kunnen gebruik maken van de video en de zoektool. Ga voor meer informatie naar de website energiehulpnetwerk.nl.