Huurders in de knel na sloop woning

Bewoners komen in de knel door de sloop van hun huurwoning. De gedwongen verhuizing raakt ze diep: ‘Je verliest een thuis.’

De huurders ervaren veel stress door het verlies van hun vertrouwde woning. Dat blijkt uit het Woonbond-onderzoek Een ander huis maakt nog geen thuis. ‘Je wereld staat op z’n kop als je hoort dat je ineens moet verhuizen’, zegt een huurder over de sloopbrief van de verhuurder. Een ander is bij het lezen van het sloopplan zelfs ‘helemaal in elkaar gestort’ en op de spoedeisende hulp beland.

Huurders missen oude buren
De onderzoekers interviewden in heel Nederland twaalf huurders die door sloop moesten verhuizen. Ook spraken ze twee huurders die door renovatie hun woning moesten verlaten. Veel van deze mensen voelen zich niet thuis op hun nieuwe plek. Na anderhalf jaar missen ze nog steeds hun oude buren en andere buurtgenoten. Je krijgt weliswaar een ander huis maar ‘je verliest een thuis’, zegt een huurder.

Woning laat te wensen over/strong
De woningnood beperkt de kansen op een gelijkwaardige woning. Sommige huurders komen door sloop van hun oude woning terecht in andere wijken of zelfs in andere gemeenten. Woningen worden ‘passend toegewezen’. Dat betekent bijvoorbeeld dat een echtpaar van een eengezinshuis met tuin moet verhuizen naar een kleiner appartement met balkon. ‘Jullie zijn maar met z’n tweetjes’, hoorde een stel dat na de sloop van hun geliefde woning tevergeefs op eenzelfde huis hoopte.

Terugkeer naar buurt mislukt/strong
De beloofde terugkeer naar de nieuwbouw in de oude buurt gaat lang niet altijd door. Deze verhuizing mislukt door geldgebrek. Volgens de huurders krijgen ze een te lage vergoeding om na de tijdelijke wisselwoning opnieuw te kunnen verhuizen. Voor de inrichting van de lege nieuwbouwwoning ontbreekt het geld. ‘Dat is zo kaal. Dat zie ik niet zitten’, vertelt een huurder, die daarom in de wisselwoning blijft wonen.

Eerlijk met elkaar in gesprek/strong>
De Woonbond-onderzoekers concluderen dat de verhuurders beter met de huurders moeten gaan communiceren:

  • Betrek bewoners op tijd bij de plannen;
  • Wees eerlijk;
  • Wijs huurders op hun rechten;
  • Ondersteun mensen goed;
  • En laat vooral ook iedereen meedenken over de plannen.

Zo adviseren de onderzoekers in het rapport ‘Een ander huis maakt nog geen thuis ’.

Huurders verenigen zich/strong>
Volgens de onderzoekers kan een sloop- of renovatieplan overigens ook leiden tot nieuwe contacten in de buurt. Huurders verenigen zich. Ze sluiten zich bijvoorbeeld aan bij de bewonerscommissie of richten er één op.

Wil je weten wat huurders samen kunnen doen?
Lees de handreiking ‘Huurdersparticipatie bij renovatie en sloop’.