Benchmark gemeentelijke grondprijzen sociale huurwoningen 2024

De meeste (grotere) gemeenten hanteren een grondprijs voor sociale huurwoningen. De grondprijzen van de gemeenten die deze openbaar maken zijn per gemeente te vinden in de Benchmark.

Delen
Dit is de achtste benchmark gemeentelijke grondprijzen voor sociale huurwoningen. Het betreft beleidsmatige grondprijzen van gemeenten, meestal vastgesteld in het grondprijsbeleid, de paragraaf grondbeleid van de programmabegroting of de prestatieafspraken met huurders en corporaties. Deze prijzen gelden als vertrekpunt bij de onderhandelingen als een gemeente grond aan een corporatie verkoopt voor de bouw van sociale huurwoningen.

Deze editie van de benchmark is samengesteld in opdracht van Aedes. Het rapport en de cijfers kunnen daarom gebruikt worden zonder dat hier een vergoeding tegenover staat.

Een sociale grondprijs is belangrijk voor corporaties. Een lagere grondprijs helpt hun om betaalbare woningen te bouwen. In een tijd waarin de bouwkosten stijgen en we de huren niet op hetzelfde tempo mee willen laten stijgen, is dit extra belangrijk.

Benchmark gemeentelijke grondprijzen