Zorgtoeslag omlaag in 2024: zoveel krijgt u

In 2023 is de zorgtoeslag en inkomensgrens verhoogd, maar per 1 januari 2024 gaan deze weer een stuk omlaag. Wanneer u hier recht op heeft en hoeveel u dan kunt verwachten, zetten wij op een rij.

Verhoging weg
In 2023 besluit de overheid om zorgtoeslag voor 1 jaar lang extra te verhogen. Ook komen meer mensen in aanmerking voor de toeslag omdat ook de inkomensgrens wordt opgeschroefd. Voor 2024 worden deze maatregelen echter weer ingetrokken. Hierdoor hebben minder mensen recht op zorgtoeslag, en valt ook de toeslag zelf een stuk lager uit dan in 2023.

Wie komt in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag zijn er een aantal vereisten:

  • U bent 18 jaar of ouder
  • U bent aangesloten bij een Nederlandse zorgverzekering
  • U (en uw eventuele toeslagpartner) heeft de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning
  • Uw (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog
  • Uw (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. Hoe hoog dit mag zijn laten we hieronder zien.

Hoogte zorgtoeslag voor alleenstaande
Verdient u in 2023 tot 37.496 euro per jaar? En is uw vermogen op 1 januari 2024 niet hoger dan 140.213 euro? Dan heeft u recht op zorgtoeslag. Op hoeveel toeslag u recht heeft, kunt u in onderstaande tabel bekijken.

Bedrag zorgtoeslag samen met toeslagpartner
Ook voor gezinnen of stellen gaat de zorgtoeslag en de inkomensgrens omlaag vanaf 2024. Zij hebben recht op zorgtoeslag mits zij gezamenlijk jaarlijks tot 47.368 euro verdienen en 177.301 euro aan vermogen hebben. In onderstaande tabel ziet u waar u en uw partner in het nieuwe jaar recht op hebben.

Zorgtoeslag aanvragen aanvragen
Blijkt dat u (en uw toeslagpartner) recht heeft op zorgtoeslag? Dan kunt u dit via de website van de Rijksoverheid aanvragen. U kunt hier ook alvast een proefberekening maken voor 2024. Zo kunt inschatten hoe hoog uw inkomen in dat jaar uitvalt. Ontvangt u in 2023 zorgtoeslag, dan krijgt u uiterlijk 7 december 2023 te horen hoe hoog uw toeslag in 2024 wordt. Klopt de inschatting niet omdat uw inkomen bijvoorbeeld is veranderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door via Mijn Toeslagen.