Wat is skimming en hoe kunt u dit voorkomen?
Wanneer u betaalt met uw pinpas, bent u waarschijnlijk niet bezig met het risico op skimmen. Of u heeft hier zelfs nog nooit van gehoord. Het is echter een vervelend fenomeen, dat u het liefst wilt voorkomen. Wat het precies inhoudt en hoe u er geen slachtoffer van wordt, leggen we in dit artikel uit.
Wat is skimming?
Skimmen of skimming is een vorm van pinpasfraude. Hierbij worden uw betaalgegevens afgekeken of gekopieerd zonder dat u dat weet. Dit gebeurt vooral bij betaalautomaten in winkels. Met de gekopieerde gegevens halen criminelen vervolgens uw bankrekening leeg. Het skimmen kunnen ze op verschillende manieren doen. Hieronder leest u hoe:
- Door middel van een camera. Deze kan bijvoorbeeld geplaatst zijn in de lichtbak of in een folderbakje.
- Met een toetsenlogger: over de toetsen van de automaat zit een neptoetsenbord met een chip. Deze registreert wat u intoetst.
- Met een invoermondje, oftewel een opzetstuk, op de uitgiftegleuf of een kaartlezer kan het geld of de betaalpas opgevangen worden.
- Afkijken: door simpelweg de pincode af te kijken wanneer u deze invoert. Dit wordt ook wel shouldering genoemd. Vervolgens proberen de criminelen uw bankpas te stelen.
Hoe kunt u skimming voorkomen?
Wellicht denkt u nu dat het haast onmogelijk is om skimming te voorkomen. Maar gelukkig kunt u toch een aantal dingen doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt, of het nu bij een Geldmaat-automaat of in de winkel is.
- Komt uw pas een paar keer terug? Dan kan dit een slecht teken zijn, dat er is geknoeid met de automaat. Breek de transactie af en neem contact op met de bank.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van een automaat binnen een bank of winkel. Deze zijn veiliger dan een buitenautomaat.
- Houd uw pincode geheim en gebruik de code nergens anders voor.
- Laat geen bonnetjes, visitekaartjes en natuurlijk ook niet uw pinpas rondslingeren. Berg deze goed op in een portemonnee en afgesloten deel van uw tas of jas.
- Ziet de pinautomaat er anders uit dan normaal? Gebruik deze dan niet.
- Betaal zoveel mogelijk contactloos.
- Let erop dat wanneer u pint, u met uw hand de pincode afschermt zodat niemand met u kan meekijken. Laat u ook niet afleiden.
- Controleer regelmatig uw afschrijvingen om te zien of er onbekende of opvallende bedragen tussen staan. Staan deze ertussen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank.
- Stel indien mogelijk een opname- en kredietlimiet in. Hoe meer u kunt rood staan, hoe groter de kans op meer schade.
- Bedenk dat uw bank u nooit zal vragen om uw betaalpas op te sturen. Ook niet om deze af te geven aan iemand die bij u langskomt.
Toch slachtoffer van skimming? Dit kunt u doen
Bent u slachtoffer van skimming? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de bank om uw betaalpas te blokkeren. Bovendien is het van belang dat u, zodra u doorheeft dat de automaat is gemanipuleerd, dit doorgeeft aan de politie en de bank zodat zij anderen klanten kunnen waarschuwen. Vervolgens verzamelt de bank alle gegevens, ook van eventueel andere gedupeerden. Daarna zal de bank hoogstwaarschijnlijk aangifte doen en de schade eventueel vergoeden.