Particuliere verhuurders negeren loden leidingen

Loden waterleidingen zijn een ernstig huurgebrek die verhuurders onmiddellijk moeten aanpakken. Toch ontduiken particuliere verhuurders hun verantwoordelijkheid.
Als je woning van voor 1960 is, dan zouden er nog loden leidingen kunnen zijn. Nieuwssite Follow the Money deed onderzoek naar de aanpak van deze woningen in verschillende gemeenten in Nederland. En schreef daarover deze week een artikel. Daaruit blijkt dat veel particuliere verhuurders weinig tot niets doen om loden leidingen te verwijderen. Zelfs als ze weten dat er loden leidingen in hun woningen zijn en er lood in het drinkwater zit.
Verhuurders negeren meldingen
Follow the Money schrijft dat particuliere verhuurders niet reageren op meldingen van huurders dat er lood is aangetroffen. De rechter moet er dan aan te pas komen om de verhuurder te dwingen de leidingen te vervangen. Veel huurders gaan zover niet.
Verantwoordelijkheid onterecht bij huurder
Ook hebben particuliere verhuurders in het huurcontract een ‘bijzondere bepaling’ opgenomen. Daarin staat dat de verhuurder niet weet of er loden leidingen in de woning zitten. En dat als een huurder lood (in leidingen of drinkwater) ontdekt, huurder en verhuurder met elkaar in overleg gaan over een oplossing. Hiermee proberen verhuurders de verantwoordelijkheid bij de huurder te leggen. Bovendien zijn huurders vaak niet op de hoogte van hun rechten en de verplichtingen van de verhuurder.
Lood is gevaarlijk
Lood in drinkwater is zeer ongezond. Geen enkele hoeveelheid lood in je lichaam is veilig. Dat stelt de wereldgezondheidsorganisatie WHO. En dat is al lang bekend. Voor kinderen en zwangere vrouwen is lood extra gevaarlijk. De darmen van (ongeboren) kinderen nemen lood makkelijker op waardoor hun hersenen worden aangetast.
Verbod op loden leidingen
De minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge deed in 2022 een wetsvoorstel gedaan voor een loodverbod in huurwoningen, scholen en kinderopvangcentra. De Jonge: “Schoon drinkwater is essentieel. Daarom heeft het kabinet besloten tot een verbod op loden leidingen op locaties waar kinderen en huurders afhankelijk zijn van gebouweigenaren, die niet altijd actie ondernemen.” De wet zou in 2025 ingaan, maar is verschoven naar 2026.
Woningcorporaties actiever in aanpak
Woningcorporaties zijn sinds 2022 actiever in de aanpak van loden leidingen in oude woningen. Ook informeren zij hun huurders over de gevaren van lood in drinkwater. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, heeft de corporaties drie jaar geleden al opgeroepen in actie te komen.
Test zelf op loden leidingen
Woon je in een woning van voor 1960 en wil je weten of er nog loden leidingen in jouw huis zijn? Dan kan je verschillende tests doen. Je leest er meer over op de webpagina Lood in drinkwater.