Kamer stemt in met wijzigingen huurtoeslag

De Tweede Kamer heeft afgelopen week ingestemd met twee wetten die de huurtoeslag veranderen. Sommige veranderingen gaan in per 2025, andere pas in 2026.

Het gaat om de Wet vereenvoudigen huurtoeslag en de Wet huurtoeslag ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling. De overheid wil met deze veranderingen de koopkracht van mensen verbeteren en de huurtoeslag makkelijker kunnen uitvoeren.

Goed voor jongeren en huurders met hoge huur
Door de eerste wet krijgen jongeren eerder volledig recht op huurtoeslag. Die grens lag op 23 jaar maar gaat nu naar 21 jaar. Ook krijgen huurders met een laag inkomen en een huurprijs boven de sociale huurgrens ook recht op huurtoeslag. Dat is nu nog niet het geval. Deze veranderingen gelden vanaf 2026.

Lagere basishuur, dus hogere huurtoeslag
Vanaf 2026 verlaagt de overheid ook de zogenoemde basishuur. Dit is het deel van de huurprijs dat huurtoeslagontvangers 100% zelf betalen. Door de verlaging van deze norm zullen huurders met huurtoeslag per maand een bedrag van € 7,58 extra ontvangen.

Maar verslechtering voor wooncomplexen
De huurtoeslag over de subsidiabele servicekosten vervalt. Dit gaat over de gemeenschappelijke kosten in wooncomplexen voor bijvoorbeeld een huismeester of verlichting in gezamenlijke ruimtes. Nu kun je nog toeslag ontvangen over een gemaximeerd deel van deze kosten, maar vanaf 2026 stopt dit. Voorafgaand aan de behandeling van deze wet, schreef de Woonbond hierover een kritische brief aan de Kamerleden.

Bij stijging inkomen vervalt toeslag minder snel
De tweede wet zorgt er onder meer voor dat de afbouw van de huurtoeslag geleidelijker verloopt. Huurders die hun inkomen zien stijgen, zullen er op deze manier minder op achteruit dan in de huidige regeling. Dit geldt al vanaf 2025.

Gezinnen krijgen groter deel vergoed
Gezinnen met een huurprijs boven de aftoppingsgrens krijgen vanaf 2025 ook een deel van de huur boven deze grens vergoed. Nu geldt dit voor meerpersoonshuishoudens alleen als het om AOW-gerechtigden of huurders met een handicap gaat.

De Eerste Kamer behandelt de twee wetten in december. In deze factsheet lees je meer achtergrond over de veranderingen in de huurtoeslag.