Huurders getroffen door wateroverlast

In augustus moesten 50 gezinnen in Enschede verhuizen, omdat hun huurhuis na wateroverlast te ongezond was om in te wonen. Steeds vaker krijgen huurders met wateroverlast te maken.

Op 21 juli viel er in Twente erg veel regen. Niet alleen wegen, straten en tuinen kwamen blank te staan, ook rioolwater kwam in verschillende huizen omhoog. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) van Enschede deed onderzoek. En oordeelde dat de bacteriën en schimmels van het rioolwater het te ongezond maakte om in de woningen te blijven. De verhuurder van de getroffen woningen liet weten dat het herstel minimaal een half jaar zou duren .

Hevige neerslag
Twee maanden eerder viel er in korte tijd veel neerslag in Friesland en Groningen. In Buitenpost kwam in meerdere huizen de hagel via de wc omhoog. Ook hadden veel mensen de afgelopen maanden last van ondergelopen kelders en kruipruimtes door opkomend grondwater. In de zomer van 2021 overstroomden verschillende huurhuizen in Zuid-Limburg door snel stijgend water in de nabijgelegen rivier de Geul . Hevige regenval in Zuid-Limburg, de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel zorgden voor zware overstromingen.

Steeds vaker wateroverlast
Door klimaatverandering krijgen steeds meer huurders te maken met wateroverlast in en om hun huurwoning. Wateroverlast kan ontstaan door hevige neerslag in korte tijd. Of door opkomend grondwater na langdurige neerslag of overstroming van een nabijgelegen rivier of beek. De langdurige en soms hevige regenval van de afgelopen maanden zorgde op veel plekken voor problemen.

Ledenpeiling over wateroverlast

De Woonbond wil weten of en op welke manier leden te maken hebben of bezig zijn met wateroverlast, en wat hun ervaringen zijn met de verhuurder en gemeente. Ben je lid van de Woonbond en ben je aangemeld voor het ledenpanel? Dan ontvang je een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen.