Gemeenten maken werk van woekerhuren

De eerste meldingen van woekerhuren zijn in behandeling bij gemeenten. Zij mogen sinds dit jaar boetes uitdelen aan huisjesmelkers.

Zo gaat in Den Haag de Pandbrigade de wijken in om te controleren of verhuurders zich aan de regels houden. Handhavers zien kamers vol schimmel die worden verhuurd voor een bedrag dat 2,5 keer hoger is dan op basis van de puntentelling is toegestaan, meldt NOS. Of huurders die extra moeten betalen buiten het huurcontract om. Of arbeidsmigranten die met z’n tienen een vieze driekamerwoning delen en daar samen 5000 euro voor betalen.

Te hoge huur voor puntenaantal
Sinds 1 januari mogen gemeenten verhuurders beboeten die een veel te hoge huur vragen. Het gaat om woningen die volgens de puntentelling, of het woningwaarderingsstelsel, maximaal 186 punten krijgen. Die woningen vallen onder de gereguleerde huur.

Woekerhuren melden
Naast Den Haag zijn er meer gemeenten die inmiddels de eerste meldingen van te hoge huren behandelen, aldus NOS. Huurders kunnen woekerhuren melden bij het meldpunt van de gemeente. Ook voor andere klachten over hun verhuurder kunnen huurders daar terecht. Sommige gemeenten hebben teams ingericht om de meldingen te behandelen.

Ook lagere huurverhoging
Overigens is er in Den Haag meer goed nieuws voor huurders. De gemeenteraad steunde vorige week een motie van de SP om de maximale huurverhoging voor de sociale sector te beperken. De raad roept de woningcorporaties op om de huurverhoging te baseren op de inflatie (3,1%). Dat is beduidend lager dan het maximum dat door de minister werd vastgesteld en dat de cao-loonstijging volgt (5%).