Dit kun je doen als je verhuurder weigert gebreken op te lossen

Heb je last van lekkages, schimmel op de muren of een verwarming die niet wordt? Een gebrek aan je huurwoning kan tot veel zorgen leiden. Vooral als je te maken hebt met een hardnekkige verhuurder, die weigert er iets aan te doen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om je verhuurder ertoe te zetten om de problemen aan te pakken.
Wie is er verantwoordelijk?
Ten eerste is het belangrijk om te achterhalen of het gebrek aan je woning onder jouw verantwoordelijkheid valt of die van je verhuurder. Hiervoor is het Gebrekenboek opgesteld, een document van 60 pagina’s dat niet bepaald toegankelijk is als je niet veel weet van huurbeleid. Een voorbeeld: een dakgoot wordt in het beleidsjargon een ‘hemelwaterafvoer’ genoemd.
Om het eenvoudiger te maken, biedt de Huurcommissie de Gebrekencheck aan. Dit is een online tool waarmee je stapsgewijs kunt ontdekken wie verantwoordelijk is voor het probleem waar jij last van hebt. Mathijs ten Broeke, woordvoerder bij de Woonbond, benadrukt het belang van deze eerste stap: “Het is heel belangrijk om te weten wat het verschil in verantwoordelijkheid is, dus controleer dat zeker.”
Een laatste waarschuwing
Blijkt dat het gebrek onder de verantwoordelijkheid van je verhuurder valt? Dan kun je je verhuurder hierop aanspreken en vragen om het probleem op te lossen. Als je verhuurder niet reageert, kun je een formele mail sturen waarin je hem verzoekt het gebrek binnen zes weken te herstellen. Dit geldt als een laatste officieel verzoek voordat je verdere stappen onderneemt.
De Huurcommissie heeft een voorbeeldbrief opgesteld die je kunt gebruiken om deze mail te versturen. Deze kun je hier downloaden.
De Huurcommissie onderzoekt
Nog steeds geen oplossing? Dan gelden er verschillende regels, afhankelijk van of je in de sociale of in de vrije sector huurt.
- Sociale huurders kunnen de Huurcommissie vragen om een bindend advies te geven over het gebrek. Als de commissie vaststelt dat er daadwerkelijk sprake is van een gebrek, moet de verhuurder dit oplossen. Totdat het probleem is verholpen, mag je huurverlaging aanvragen. Meer informatie hierover is te vinden op
- Vrije sector huurders kunnen alleen een bindende uitspraak krijgen als zowel de huurder als de verhuurder hiermee instemmen. Als de verhuurder niet meewerkt, is de kantonrechter de enige overgebleven optie.
Op deze pagina van de Woonbond kun je controleren onder welke sector jouw huurhuis valt.
Twijfel je?
Weet je niet zeker of het probleem onder de verantwoordelijkheid van je verhuurder valt? Volgens Mathijs ten Broeke kun je altijd contact opnemen met de Huurcommissie.
“Er kan van alles mis zijn aan een huis. De Huurcommissie heeft z’n best gedaan om zoveel mogelijk situaties te beschrijven, maar het is onmogelijk om alles te vatten. Huurders mogen altijd hun situatie voorleggen aan de Huurcommissie. Die kan uitspraak doen over wiens verantwoordelijkheid het is en huurders zekerheid geven. Je hoeft daar van tevoren niet helemaal zeker van te zijn,” zegt de woordvoerder.
De Huurcommissie kan ook besluiten om de huurprijs tijdelijk te verlagen, tot het gebrek is opgelost. Dit hangt af van hoe ernstig het gebrek is en hoe lang je er al last van hebt.
Naar de rechter stappen
Wat als je verhuurder weigert om mee te werken, zelfs na een uitspraak van de Huurcommissie? Voor huurders in de vrije sector is de laatste optie de kantonrechter.
Volgens Mathijs ten Broeke komt het maar in een klein aantal gevallen zo ver: “Meestal is het voldoende dat de Huurcommissie een uitspraak doet waarin staat dat er iets moet gebeuren. Zij beoordelen het gebrek en plaatsen het in een van de categorieën. Afhankelijk daarvan moet de huurprijs verlaagd worden tot het probleem is opgelost. Vaak is dat genoeg om de verhuurder te motiveren om actie te ondernemen, aldus de woordvoerder van de Woonbond.”